Mihai Șora și libertatea

Mihai Șora și libertatea

Chiar dacă a trecut ceva timp de la reclamele cu pricina, când Mihai Șora făcea reclamă pentru eMag, este destul de evocator pentru a arăta cine sunt cei care ne conduc în continuare.

 

Mihai Șora este fostul ministru al învățământului din primul guvern postdecembrist al lui Petre Roman. În zilele noastre Mihai Șora are vârsta de 102 ani.
Peste tot cum mergi, în guri de metrou, pe panouri publicitare și tot așa, ajungi să vezi postere cu Mihai Șora care vorbește despre libertate, asta în timp ce face reclamă pentru E-mag, un magazin online de anvergură mare. Acum, să vorbească despre libertate cineva care a fost consilierul Anei Pauker când a fost Ministrul de Externe nu este tocmai potrivit. Pentru cine nu știe Ana Pauker a fost cea care a venit cu tancurile „eliberatoare” sovietice spre sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Ea alături de Gheorghe Gheorghiu Dej, Vasile Luca și Teohari Georgescu au fost cei care au instalat comunismul în România. Comunismul responsabil de moartea a sute de mii de oameni și de ruperea a multor alte familii, a distrugerii elitei românești interbelice, de distrugerea multor biserici și de instaurarea unui stări de continuă încordare, de urmărire în rândul societății prin intermediul Securității.
Mihai Șora care a intrat în contact cu comunismul prima oară prin intermediul Partidului Comunist Francez și care, pe lângă faptul deja menționat mai sus de a fi fost consilierul Anei Pauker, a fost șeful unor edituri care se ocupau cu cenzura lucrărilor pe care le publicau, nu e chiar cel mai în măsură să vorbească despre libertate.
Faptul că chiar și acum la o distanță de aproape 30 de ani de la Revoluția din 1989 încă apar figuri emblematice comuniste în spațiul public și în reclame, pe lângă faptul că arată că cei care sunt astăzi la conducerea țării fac încă parte din generația comunistă, mai arată și o necunoaștere a trecutului țării noastre. Din istorie dacă nu înveți, repeți greșelile deja făcute.
În concluzie, Mihai Șora la vârsta de 102 ani continuă să facă parte din peisajul public românesc în ciuda faptului cunoscut al trecutului său comunist. Însă nu este cel mai în măsură să vorbească despre libertate. Mulțumesc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *