Polonezii se întorc acasă

Gerd Altmann

Dupa multi ani de emigrare masiva, in sfarsit, fii ratacitori ai Poloniei incep sa se intoarca acasa, in numar tot mai mare…oare de ce? Pentru ca Polonia, devine din ce in ce mai mult, o tara unde normalitatea este la ea acasa.

– Oriunde te plimbi prin Polonia, vezi monumente, parcuri, autostrazi, cetati, biserici, spitale, scoli, restaurate/modernizate/construite cu bani din fondurile europene. Polonia este campioana in UE la absorbtia de fonduri, cu rate de pana la 97%, spre deosebire de Romania, care de obicei a fost codasa la acest capitol. In prima imagine – un mic parculet dintr-un oras polonez de doar 4.000 de locuitori, modernizat pe bani europeni. Pragmatism inteligent.

Este posibil ca imaginea să conţină: copac, cer şi în aer liber

– In orasele poloneze, mari sau mici, poti sa gasesti destul de usor puncte de depozitare ale Crucii Rosii Poloneze, pentru a scapa de lucruri nedorite, precum haine vechi, incaltaminte, jucarii, paturi. Toate aceste lucruri, in loc sa ajunga la groapa de gunoi(asa cum se intampla in alte tari) sunt colectate, sortate si trimise de Crucea Rosie acolo unde este nevoie, in Polonia sau in alte parti ale lumii. Filantropie si solidaritate.

– Desi Polonia nu detine resurse proprii semnificative de petrol, exista mai multe companii puternice poloneze pe piata distributiei carburantilor auto, precum Orlen, cu o retea extinsa de benzinarii. In timp de in Romania, tara cu importante resurse de hidrocarburi, nu exista macar o retea importanta de benzinarii cu actionariat majoritar roman, toate retelele din tara fiind detinute de firme straine. Protectionism economic luminat.

– Multi dintre polonezi se saluta la despartire cu „z Bogiem”, adica „du-te cu Dumnezeu”, asa cum romanii credinciosi se saluta cu „Doamne ajuta”. Asa cum in Romania, la multe rascruci de drumuri din provincie se gasesc troite, in Polonia se gasesc statui ale lui Hristos sau ale Maicii Domnului, binecuvantand tinutul si pe locuitori si trecatori. Credinta marturisita firesc.

– Anul aceasta, guvernul polonez al partidului de dreapta, conservator si crestin “Lege si Justitie” a aprobat bugetul pentru 2020 fara deficit: adica, fara ca cheltuielile proiectate sa depaseasca veniturile. Este singurul buget fara deficit din UE, si inca un exemplu de buna administrare a fondurilor publice din Polonia. De amintit ca Polonia a fost singura tara din UE care, in timpul marii crize dintre 2006 si 2009, a avut crestere economica continua, in timp de toate celelalte state, chiar si Germania, aveau scaderi economice, iar in Romania se taiau salariile cu 25 %. Buna administrare a banului public.

– Desi folosesc din plin fondurile europene pentru dezvoltare, polonezii nu se tem sa taxeze derapajele ideologice venite dinspre Bruxelles. Astfel, noul guvern al partidului nationalist Lege si Justitie a declarat in noiembrie 2019, prin vocea primului ministru ca „Polonia va apara valorile traditionale catolice poloneze.(…) Vom apara Polonia de experimentele sociale promovate de activistii LGBT.” Respect pentru valorile familiei.

– Aflat la putere pentru al doilea mandat consecutiv, Partidul Lege și Justiție (PiS) nu va renunța la reformele din justiție, chiar dacă Curtea de Justiție a Uniunii Europene tocmai a criticat dur aceste măsuri avute în vedere de Varșovia. Mateusz Morawiecki afirmă că, de acum încolo, Polonia nu va mai accepta orice decizie a Uniunii Europene: „Am intrat într-o Uniune Europeană în care toți suntem egali, nu într-una în care unii sunt elevi și alții sunt profesori”. Demnitate nationala.

– Polonezii de rand au mare evlavie la Maica Domnului, si majoritatea au icoana ei la loc de cinste in casa. Polonia este sigura tara din lume unde Maica Domnului a fost incoronata oficiala drept Regina a tarii (in 1656). In imaginea atasata -icoana cea mai sacra pentru polonezi – Fecioara Neagra din Czenstehowa – manastirea Jasna Gora, loc de importanta capitala in istoria Poloniei, considerat de multi polonezi drept inima spirituala a tarii. Anual, din toata Polonia pleaca pe jos zeci de mii de polonezi, intr-un lung pelerinaj pentru a se inchina icoanei Maicii Domnului. Evlavie si credinta.

Nu este de mirare ca, dupa multi ani de emigrare masiva spre Occident, acum trendul se inverseaza, si tot mai multi polonezi se hotarasc sa revina acasa. Este efectul multor ani de guvernare inteleapta si eficienta a unor politicieni patrioti, onesti si competenti, si a multor masuri de crestere a nivelului de trai si de atragere inapoi a celor care si-au parasit patria in ultimii 30 de ani, atrasi de mirajul Vestului.

Dar nu e vorba doar de salarii, pensii si nivelul de trai. Polonezii se intorc in Polonia, constienti ca tara lor reprezinta, din ce in ce mai mult, o oaza de normalitate, intr-o Europa din ce in ce mai derutata idelogic si moral, in care reperele si valorile morale si spirituale autentice sunt tot mai rare.

 

Este posibil ca imaginea să conţină: iarbă, în aer liber şi natură

One Comment

  1. Pingback: România - cel mai mare exportator de forţă de muncă din Uniunea Europeană - Conservator24

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *