Războiul cultural face victime la propriu: despre legalizarea avortului până în momentul nașterii.

Războiul cultural face victime la propriu: despre legalizarea avortului până în momentul nașterii.

New York-ul a sărbătorit adoptarea legalizării avortului până în momentul nașterii prin aprinderea spiralei de 124 de metri de pe World Trade Center în roz. Actul legislativ, numit „Legea pentru Sănătate Reproductivă”, reprezintă cea mai radicală legislație pro-avort din Statele Unite.

Guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, a numit legislația „o victorie istorică pentru locuitorii New York-ului și pentru valorile noastre progresiste.”

Avortul până în luna a noua – dacă sănătatea femeii sau bunăstarea ei mentală sunt amenințate

Noua legislație aduce câteva modificări foarte radicale, care au stârnit protestele opiniei publice. Pe scurt, aceste modificări includ:

  1. Redefinirea persoanei umane – copilul nenăscut, chiar atunci când este perfect viabil (la nouă luni împlinite, de pildă), nu mai este o persoană umană.
  2. Eliminarea în întregime a avortului din codul penal și eliminarea oricăror restricții sau condiții medicale sau de orice natură pentru avort până la șase luni.
  3. Introducerea prevederii că și persoane care nu sunt cadre medicale calificate în obstetrică și ginecologie pot să efectueze avorturi. Această prevedere ar putea să pună în pericol viața unor femei, în condițiile în care multe astfel de cadre medicale și de facilități nu vor fi pregătite să facă față complicațiilor asociate cu un avort în al treilea trimestru de sarcină (link aici către o analiză pe această temă).
  4. Legalizarea avortului până chiar în momentul nașterii – cu o condiție vagă: „dacă sănătatea femeii sau bunăstarea ei mentală sunt amenințate”. Or, această precizare este extrem de fluidă și de permisivă – de exemplu, un copil poate să aibă un defect minor (o ureche lipsă), și acesta să fie un motiv acceptabil pentru avort. Bunăstarea mentală a mamei era amenințată – nu voia un copil cu un defect fizic minor.
  5. Eliminarea oricărei protecții legale pentru copilul din pântece – inclusiv în cazul în care un copil este ucis într-o situație de violență domestică.

Mai multe detalii despre prevederile radicale ale actului legislativ din New York în acest articol din The Federalist. „Legea celebrează iubirea de sine, nu iubirea altruistă. Nu distruge obstacolele din calea drepturilor femeii, ci chiar legăturile care ne apropie unii de alții. Respinge valoarea intrinsecă a oricărei vieți. Ucide. Nu iubește. Nu este un motiv de celebrare, ci de reexaminare a lucrurilor pe care le prețuiește, în fapt, America” – observă aceeași comentatoare, în The Federalist.

În Virginia, Partidul Democrat a încercat să promoveze o lege similară, care ar fi permis avortul chiar până în momentul nașterii (link aici către o înregistrare a unor discuții în care este prezentat, explicit, acest lucru). În urma scandalului creat, legea a fost, se pare, retrasă sau suspendată.

„Nu există nici măcar o singură boală care să necesite avortul în al treilea trimestru de sarcină”

O parte din comunitatea medicală a condamnat ferm acest act legislativ – și a vorbit despre pericolele pe care el îl reprezintă.

Dr. Omar L. Hamada, Md, MBA a scris pe twitter (link aici):

„Vreau să clarific un lucru, astfel încât să nu existe nici un fel de dubii. Sunt un medic obstretician ginecolog certificat care a facilitat nașterea a peste 2.500 de copii. Nu există nici măcar o singură boală a fătului sau a mamei care să necesite avortul în al treilea trimestru de sarcină. Nici măcar una. Naștere, da. Avort, nu.

Dr. Rosa Cisneros a scris, la rândul ei (declarația dr. Cistneros e citată aici):

„Am petrecut multe ore încercând să salvez viața unor copii de-a lungul carierei mele, și am ținut mulți copii în brațe născuți între 24 și 40 de săptămâni (și mult prea mulți născuți înainte de a fi viabili)…

Cei mai mulți obstetricieni, asemenea mie, sunt pregătiți să se lupte ca să salveze copii înainte de 24 de săptămâni, astfel că sunt sigur că mulți dintre colegii mei vor trece printr-un conflict moral dacă li se va cere să ucidă un copil viabil, dar legea a avut grijă de asta permițând ca avortul să fie făcut de „orice furnizor licențiat de servicii medicale” – fapt care este înspăimântător, deoarece și mai multe femei vor muri din cauza complicațiilor provocate de avort. Sub noua lege din NY acum „orice furnizor licențiat de servicii medicale” înseamnă asistente, moașe… și chiar doctori care nu au nici un fel de pregătire ginecologică – medici care nu sunt pregătiți să asiste la naștere sau să opereze pe uter sau să facă față complicațiilor care pot apărea în timpul unor astfel de operații pot acum să efectueze, în mod legal, avorturi. Este ca și cum ai lăsa pe oricine știe să meargă pe bicicletă sau să conducă un scuter sau o mașină să piloteze un avion Boeing 747!!!”

Legea apare, în plus, într-un context extrem de controversat. Recent, corporația Planned Parenthood a fost acuzată că a vândut unor facilități medicale organe și părți ale unor copii avortați (mai multe informații despre scandal aici). Noua lege ar putea încuraja și extinde piața pentru această formă macabră de comerț.

De la „siguranța femeilor” la „celebrarea avortului”

Să sărbătorești un astfel de act legislativ cu chiote și lumini aprinse este, pentru mulți comentatori, ceva cu totul lipsit de noimă. Nu este o lege care să ajute pe cineva; în cazurile rare și extreme în care sănătatea femeii chiar ar fi amenințată de o sarcină foarte avansată, vorbim de o problemă morală foarte delicată, de tipul celei din filmul „Sophie’s Choice”, unde eroina trebuie să aleagă pe care dintre cei doi copii să-l sacrifice, pentru a-l salva pe celălalt. Nu este în nici un caz un motiv pentru sărbătorire. Să sărbătorești așa ceva este pur și simplu un act nejustificat și barbar.

În fapt, vedem cum în Statele Unite ideologia pro-avort a evoluat treptat, de la lobby-ul pentru legalizarea avortului „pentru siguranța femeilor” la avortul până la naștere (legalizat luna trecută în New York), la promovarea așa-zisului „avort post-natal” (infanticid, link aici) și la celebrarea avortului. Este cunoscută campania „Shout Your Abortion”, susținută de Oprah Winfrey, care îndeamnă femeile din SUA să-și celebreze avorturile pe care le-au făcut. Amelia Bonow, una dintre activistele „Shout Your Abortion” a postat în decembrie o filmare în care le spune unor copii că avortul este ceva grozav.

Sursa: http://www.culturavietii.ro/2019/02/08/razboiul-cultural-face-victime-la-propriu-despre-legalizarea-avortului-pana-in-momentul-nasterii-in-new-york/

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *