Ungaria: Program amplu de sprijinire a familiilor. Natalitatea a crescut cu 25%

Ungaria: Program amplu de sprijinire a familiilor. Natalitatea a crescut cu 25%

„Procreaţi sau riscaţi extincţia“ a fost mesajul unui summit internaţional pe tema demografiei țărilor europene organizat în Budapesta, în contextul guvernărilor de dreapta din regiune care au lansat programe ample de protejare și încurajare a familiilor cu mulţi copii, scrie The Guardian.

Specialiștii pe demografie din Budapesta au tras un semnal de alarmă cu mulți ani în urmă: potrivit estimărilor acestora populația Ungariei ar ajunge până în 2050 cu puțin peste 8 milioane de locuitori.

Pentru a stopa declinul demografic guvernul maghiar a lansat mai multe măsuri de stimulare a natalității și protejare a familiei naturale. Iar roadele nu au întârziat, natalitatea crescând de la 1,2 nașteri pe mamă, la 1,5.

O măsură clară de dreapta a fost de exemplu scutirea de taxe pentru mamele cu patru sau mai mulţi copii. O altă măsură este împrumutul de 10 milioane de forinţi, adică aproximativ 33.500 $, pe care îl pot contracta familiile și care devine nerambursabil dacă familiile au mai mult de trei copii. O altă măsură din acest an este împrumutul pe care familiile numeroase îl pot face pentru achiziţia de autovehicule cu 7 locuri. Iar familiile nu au stat departe de aceste facilități, până la sfârșitul lunii trecute 23.000 de familii apelaseră la credit în direcția achiziței unei locuințe iar 10.000 pentru mașină de familie.

Legat de retorica ecologistă malthusianistă ce promovează micșorarea populației pentru salvarea planetei, premierul Victor Orban a declarat franc: “Să uităm toată această prostie că am avea nevoie de mai puţini oameni, omenire face parte din natură”, conform Ziarului Financiar.

Dar rederesarea curbei demografice se va face la o natalitate de 2,1. Ceea ce este valabil și pentru România unde un program amplu destinat familiilor cu mulți copii se lasă așteptat.

One Comment

  1. Pingback: România - cel mai mare exportator de forţă de muncă din Uniunea Europeană - Conservator24

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *